واژه نماد و سمبل در زندگی روزمره به معنای نشانه هایی است که بر اساس یک سری هنجارهای مشترک شکل می گیرند و معنا و مفهوم خاصی را به سرعت منتقل می کنند. یکی از این سمبل های پرطرفدار نیز نماد قلب بوده و مخصوصا جواهرات طرح قلب که سالیان سال در بین مردم جایگاه خاصی را تجربه می کنند.
برای مثال آن جایی که شاعر بیت زیر را می گوید، کاملاً نشان دهنده این مسئله است.
تو را با تپش های قلبم سرودم
به این واژه ها احتیاجی ندیدم
(قیصر امین پور)
ما هر روز از این نمادها در زندگی استفاده می کنیم. اما تا به الان فکر کرده ایم معنی آنها از کجا آمده و ریشه هر کلمه به چه داستانی برمی گردد؟!
ما در این مقاله سعی داریم کمی از نماد قلب و جواهرات طرح قلب برای شما صحبت کنیم. همه مباحثی که در این مطلب آورده شده است، با منبع مشخص بوده، و سعی کردهایم هیچ دخل و تصرفی در آن نداشته باشیم.
افسانه ها قلب را احاطه کرده اند:
در گذشته، علمای باستانی بنا به این نظریه که وقتی کسی هیجان زده می شود، قلب تندتر می زند، به این نتیجه رسیدند، که قلب در واقع مرکز احساسات ما است. نظریه دیگری نشان می دهد، که این نماد احتمالاً بر اساس نوشته های جالینوس و ارسطو شکل گرفته است. این فیلسوفان قدیمی قلب انسان را عضوی با سه حفره و یک فرورفتگی در وسط توصیف کردهاند.
اولین نماد قلبی شکل، ممکن است در واقع نشان دهنده غلاف دانه گیاه سیلفیوم باشد، که در لیبی باستان به عنوان پیشگیری از بارداری استفاده میشد.
مصر باستان:
باستان شناسان آثاری از مصر باستان کشف کردهاند، که بر اساس نماد قلب است. مصریان باستان فرد متوفی را با طلسم هایی به شکل قلب می آراستند، که اعتقاد آنها بر این بود، این طلسم ها بدن را سرزنده نگه میدارند. جالب اینجاست که با وجود این، مصریان می دانستند که کار قلب در بدن انسان چیست.
هنگامی که چهره های مهمی مانند عنخ آمون و کلئوپاترا به خاک سپرده شدند، بسیاری از اندام های حیاتی آنها برداشته شد و در کوزه های کانوپیک قرار گرفتند. نماد قلب که امروزه میشناسیم تا حدودی متفاوت است، ولی نماد مصر باستان برای قلب، شبیه این کوزه ها می باشد.

Canopic jar
شمال آفریقا:
یک نظریه جالب این است که اولین بار استفاده از نماد قلب در جواهرات، از شمال آفریقا نشات گرفته است. بسیاری از مردم بر این باورند که این نماد اولین بار در قرن هفتم میلادی در شمال آفریقا مورد استفاده قرار گرفت. گیاه کمیابی به نام سیلفیوم در این منطقه رشد کرد و این منطقه را چنان ثروتمند کرد که در نهایت در این دوره همه این گیاه کشت شده و برداشت شد و این باعث انقراض این گونه گیاهی شد. سکه های باستانی از این دوره کشف شده اند که تصویری از غلاف دانه را نشان می دهند، که تقریباً شبیه نماد قلب است که امروز با آن آشنا هستیم.

Silphium plant
دوران ویکتوریا:
نماد قلب همیشه نمایش سیاه و سفید عشق بین دو نفر نبوده است. هنگامی که این طرح در کنار سنگهای قیمتی مختلف در جواهرات دوران ویکتوریا قرار می گیرد، معنای متفاوتی پیدا می کند. در دهه ۱۸۰۰ میلادی، اگر دو قلب در کنار یکدیگر قرار می گرفتند، به معنای نامزدی بود و اغلب در کنار سنگ هایی چون یاقوت کبود، یاقوت و یا الماس قرار می گرفتند. اگر یاقوت کبود به قطعه اضافه می شد، این نشان دهنده وفاداری بود. درعینحال یاقوت سرخ نشان دهنده شور و اشتیاق، و الماس نشان دهنده استقامت بود.
بسیاری از جواهرات ویکتوریایی از نماد قلب در کنار نماد های دیگر استفاده می کردند. اگر از طرح شعله به عنوان بخشی از جواهرات استفاده می شد، این نشان دهنده اشتیاق بود و اگر گل در قطعه گنجانده می شد، اعتقاد بر این بود. که این نشان دهنده وفاداری و عشق است.
ایرلند:
حلقه گالاداگ ایرلندی که قدمت آن به اوایل دهه ۱۸۰۰ میلادی بر می گردد، دارای نمادی از قلب بوده که در وسط دو دست قرار گرفته است. این حلقه ها به طور سنتی به عنوان حلقه دوستی، نامزدی و ازدواج در فرهنگ ایرلندی استفاده می شود.

claddagh ring
قرون وسطی:
نسخه های نماد قلب از زمان روم باستان در هنر استفاده شده است. اولین نمونه های شناخته شده از جواهرات قلبی شکل در اواخر دوره قرون وسطی (قرن ۱۵و ۱۶ میلادی) دیده می شود. این طرح در حلقه ها و سنجاق هایی دیده می شود، که اغلب با اشعار عاشقانه کوتاه حکاکی شده اند.
الماس ها در دهه ۱۴۰۰ میلادی به زیورالات محبوب تبدیل شدند. با گذشت زمان، اشکال مختلف الماس ساخته شد. گویا برای اولینبار در نامهای از دوک میلان در سال ۱۴۶۳ میلادی از سنگی به شکل قلب نام برده شده است. بعدها، ماری ملکه اسکاتلند، یک حلقه طلایی با الماسی به شکل قلب برای دختر عموی خود ملکه الیزابت در سال ۱۵۶۲ میلادی هدیه داد. جواهرات طرح قلب پس از قرن های ۱۵ و ۱۶ میلادی همچنان محبوبیت خود را حفظ کرد. با لحن عاشقانه ای که دل خود را به دیگری هدیه می دهید.
قلب و معنای امروزی آن:
قلب به عنوان نمادی از محبت عمیق از قرن ۱۴ میلادی وجود داشته است. در حال حاضر، این طرح یکی از محبوب ترین نمادهای غیر مذهبی در جهان است. قلب های عاشقانه برای اولین بار در سال ۱۹۱۰ میلادی در یک زمینه عاشقانه در کارت های روز ولنتاین ظاهر شدند. از آن زمان، آنها راهی کلاسیک و سنتی برای ابراز عشق بوده اند.
از آنجایی که جواهرات اغلب به عنوان یک هدیه عاشقانه داده می شوند. این نماد یک ویژگی عالی برای معنا بخشیدن به این ژست عاشقانه است. جواهرات طرح قلب اغلب به صورت آویز و طلسم هستند. سلبریتی های شیک پوشی مانند لیدی گاگا و نیکی میناژ با حلقه های نامزدی به شکل قلب دیده شدهاند. این طرح منحصر به فرد و زیبا برای جواهرات رومانتیک است.
همدلی دو قلب:
برخی از افراد طرح هایی را که دارای دو قلب هستند به عنوان نمادی از احساس همدلی توصیف می کنند. این می تواند نشان دهنده همدلی برای یک فرد خاص باشد، مانند فردی که روزهای سختی را پشت سر می گذارد و در آن لحظه نیاز به حمایت اخلاقی دارد. این روش آنهاست که می گویند، دلشان برای طرف مقابل می سوزد. از سوی دیگر، افرادی هستند که احساس می کنند این طرح نماد همدلی با همه است.
عشق به کسی که دور است:
مردم می توانند از طراحی دو قلب به عنوان نشان دادن عشق به فردی که از نظر فیزیکی دور است استفاده کنند. این که این قلب ها به هم متصل هستند، نماد عشق و ارتباط با طرف مقابل است. دو نفر حتی ممکن است جفت های همسان از این گردنبندها را برای تقویت بیشتر این نماد استفاده کنند.

heart jewelry
نتیجه:
در حالی که قلب ممکن است فقط یک استعاره باشد، اما به خوبی به ما کمک می کند. زیرا خود عشق قابل تعریف نیست. در طول اعصار، مردان و زنان تلاش کرده اند تا سایه های مختلف عشقی را که تجربه کرده اند در قالب کلمات بیان کنند. از علاقه، محبت، شیفتگی، وابستگی، دلبستگی، عشق، میل و یا مهم تر از همه (عشق واقعی) . اما وقتی کلمات ما را ناکام می گذارند، به نشانه ها باز می گردیم. به ایمیل ها، پیام ها، متن ها و یادداشت های خود قلب اضافه می کنیم. ولنتاین های مزین به قلب را برای عزیزانمان ارسال می کنیم و طرح های قلب هدیه می دهیم. ادامه محبوبیت جهانی این طرح به عنوان نمادی برای عشق، امید کمی به ما می دهد و به عنوان یادآوری این فرضیه که عشق می تواند ما را نجات دهد، عمل می کند.
منابع:
1) www.ri3.gallery
2) www.adornmentsblog.com
3) www.cuttingsjewellerys.co.uk
4) www.truebijoux.ca
5) www.arydpo.com
6) www.leohamel.com